Adresa: FIENI, strada Învăţător Constantin Popescu, nr.3, județul Dâmbovița, cod poștal 135100, telefon/fax: 0245774505
Program de audiențe
A - LA SEDIUL POLIȚIEI ORAȘULUI FIENI
Împuternicit Șef al Poliției Orașului Fieni
Comisar-șef de poliție UDROIU ION
Marţi: 10:00-12:00
Miercuri: 16:00-18:00
B- LA SEDIUL SECȚIEI DE POLIȚIE RURALĂ NR.7 FIENI
Împuternicit Șef al Poliției Orașului Fieni
Comisar-șef de poliție UDROIU ION
Miercuri: 10:00-12:00
Joi: 16:00-18:00
ASEZAREA GEOGRAFICA
Fieni-ul a capatat statutul de oras in anul 1968 si se inscrie printre localitatile importante ale judetului Dambovita, fiind situat in interfluviul dintre IALOMITA si afluentul sau Ialomicioara de Vest( Runcu ) in regiunea subcarpatilor.
Situat in partea de nord a judetului, il desparte de ultima comuna Moroieni, numai 10 km. Fiind direct legat de Municipiul Targoviste, resedinta judetului Dambovita si de Bucuresti, capitala tarii, printr-o cale ferata directa Bucuresti – Titu – Targoviste – Fieni si prin soseaua nationala nr. 71 Bucuresti – Baldana -Targoviste – Fieni –Sinaia – Brasov (distanta Bucuresti – Fieni fiind de 115 km.).
Suprafata totala, incluzand cele doua cartiere Costesti si Berevoiesti este de 1831 ha, invecinandu-se la nord cu Buciumeni si cu satul Dealu Mare, legatura facandu-se pe valea Ialomitei, pe malul drept, unde se afla si D.N. 71. De asemenea cu comuna Runcu, statul Badeni, accesul facandu-se pe soseaua comunala Fieni – Runcu ce urmeaza cursul apei Ialomiciara de Vest si care se continua cu drumul forestier, cu punct terminus masivul Leaota.
La sud cu orasul Pucioasa, principala statiune balneoclimaterica, legatura facandu-se prin D.N. 71 si prin calea ferata.
La est cu comuna Bezdead si cu orasul Pucioasa ( satele Bela, Miculesti, Diaconesti, Serbanesti ), iar la Vest cu Vulcana Bai si Barbuletu.
DIN ISTORIA FIENILOR
Pana in 1532, pentru noi, locurile acestea nu au nume, caci nu avem nici o strire din care sa le aflam. Primul hrisov ce poate fi socotit actul de nastere al Fienilor este datat in 1532, iar din cuprinsul lui deducem ca acesta nu a fost primul si ca atare vechimea este mai mare.
Prezenta zidurilor din material de prund marunt, un liant neidentificat, ziduri si unelte din piatra descoperite de catre scriitorul si arheologul Cezar Boliac, asezate pe un bot de terasa cuprinsa intre apa Ialomitei si valcelul Valea Bacanului, ne indreptateste la afirmatia ca vechimea lor este mult anterioara anului 1532. Anterioara lui 1532 este si batalia de pe DAMBOVITA a lui Iancu de Hunedoara cu turcii, la 1442, amintita de cronica „ Ad locum qui Waskapu dicitur „ si care poate fi localizata prin partile astea, avand in vedere configutatia geografica.
Hrisovul domnesc din anul 1542, al doilea ca vechime, al lui Radu voievod, este o reintarire a ocinii acordate mai inainte ( 1532 ) unor cetateni, aducand un plus de informatie pentru ca fixeaza hotarele.
In lucrarea lui Iorgu Iorgovan, Fienii nu este explicat. Este gasit insa in alte doua lucrari din care se desprind mai multe variante :
Fieni vine de la cuvantu Amfian zis si Afin si Apian, din care a rezultat forma Fianul si apoi Fieni ;
Fieni de la Sofia ( intelepciune ) si de aici Sofian si Sofieni – Fieni ;
„ Fieni – fiu - substantiv arhaic : fiu, Fieni – Fiani – Fiiani „
Aceasta ultima varianta este si cea care isi gaseste explicatie justa si stiintifica, demontrand originea latina a asezarii si, in acelasi timp, vechimea lui care se plaseaza in epoca convietuirii dacilor cu romanii.
Ordinea publica a fost si continua sa ramana o problema de stat, era evolunad permanent cu trecerea timpului si cunoscand forme de organizare si de activitate noi.
Regulamentele Organice din 1831 incredintau ordine publica ispravnicilor de judete, ajutati de zapcii, asa zisii polcovnici, pentru fiecare judet care constituia si comanada potera judetului pentru urmarirea hotilor.
Prin aceleasi legiuiri se infiinteaza Tribunalele judetene, iar Divanul Domnesc este instanta care judeca pricinile mai grave. Exista carti de judecata date de judecatoria judetului Dambovita in procesele pe care le-au avut cetatenii satului Berivoiesti cu marele caminar Dimitrie Belu.
In acelasi an judetele incep sa fie conduse de ocarmuitori, iar plasele ( plaiurile ) de subocarmuitori, in timp ce paza plairilor era lasata in seama militiei. Mai tarziu judetele sunt conduse de catre prefecti si plaiurile de subprefecti.
Fieni apartineau de Plaiul Dambovita – DAMBOVITA, unde la Serbanesti se afla subocarmuirea. Ordine era realizata in anul 1883 cu ajutorul unui grup de ostasi din Batalionul al II lea, Regimentul 22 Infanterie, din Targoviste. Detasamentul militar avea cai, cu ajutorul carora ostasii se deplasau rapid la locurile cerute de interventie.
La sfarsitul secolului al XIX-lea, in comunele noastre pentru asigurarea ordinii publice au functionat forte ale jandarmeriei. In 1893 apare legea organizarii jandarmeriei rurale. Dupa 1907 se infiinteaza cate un post de jandarm in fiecare comuna functionand pe langa primarie. Odata cu trecerea in randul oraselor, in 1968 i-a fiinta si Militia orasului Fieni, realizandu-se astfel trecerea de la statutul de post de militie comunal la Militie oraseneasca.
Delimitarea zonei de competenta a Politiei orasului este data de limitele orasului Fieni cuprinzand si cele doua sate ce apartin de acesta, Costesti si Berevoiesti, respectiv limita de nord a comunei Motaieni –Cariera Malu Rosu – satul Costesti – limita de est a satului Badeni – limita de sud-est a satului Raul Alb –limita de nord a orasului Fieni – calea ferata Fieni –satul Berevoiesti, dar si cea a comunelor arondate, respectiv Pastravaria Pucioasa pana la Cota 1000 – limita de judet cu judetul Prahova.