15 Noiembrie 2017Sursa: IPJ DAMBOVITA

ALEGE VIAŢA! Respectă regulile de circulație!

Ieri, 14 noiembrie, pe raza localităților Târgoviște, Malu cu Flori și Pitaru s-au produs trei accidente de circulație, soldate cu decesul unei persoane și vătămarea corporală ușoară a altor trei.                    

Din verificări a reieșit că două dintre evenimentele rutiere s-au produs pe fondul abaterilor comise de pietoni și unul ca urmare a nepăstrării unei distanțe corespunzătoare în timpul deplasării.

În cele trei situații, polițiștii au întocmit dosare penale pentru comiterea infracțiunilor de ucidere din culpă, respectiv vătămare corporală din culpă.

Poliţia rutieră le recomandă pietonilor:

Respectați regulile de circulaţie! Nu vă riscați viața și sănătatea!

Traversați numai la culoare verde a semaforului și nu treceți strada prin locuri nepermise.

Traversați numai pe trecerile pentru pietoni sau pe la colț de strada! Nu traversați prin fața sau spatele autovehiculelor oprite!

La orice traversare, opriți-vă în afara parții carosabile, asigurați-vă din stânga, din dreapta și apoi din stânga din nou!

Apreciați corect timpul necesar pentru a traversa în siguranță și luați în calcul că, atunci când traversați străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflați într-o zonă cu regim de viteza ridicat, trebuie sa fiți mai prudenți!

Traversați perpendicular pe axul drumului, în pas vioi – drumul cel mai scurt ce reduce timpul de expunere la pericol! Dați șoferilor timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare!

Când traversaţi prin alt loc decât trecerile marcate, autovehiculele au prioritate – este responsabilitatea dumneavoastră să vă asigurați.

Copiii nu trebuie lăsați să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili și nu pot aprecia corect distanțele și vitezele. Nu uitați! – copiii imită comportamentul rutier al adulților.

Evitați să circulați pe partea carosabilă sau pe pistele pentru bicicliști! Folosiți trotuarele, acostamentele, iar, acolo unde acestea lipsesc, mergeți cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveți traficul în față!

Respectați întocmai semnificația semnalizării rutiere (indicatoare sau semafor) și nu circulați pe drumurile publice daca ați consumat alcool – posibilitatea de a fi accidentat crește semnificativ.

Fiți prudenți pe vreme rea sau întuneric! Pentru a fi vizibili, purtați haine de culori deschise și elemente reflectorizante!