COMPETENŢELE

SERVICIULUI CRIMINALISTIC

            

Serviciul Criminalistic, este structura de specialitate din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Dambovita, care asigura suportul tehnico-stiintific structurilor de politie operative, cat si a altor organe cu atributii in domeniul cercetarii/urmaririi penale,  din cadrul unitatilor/subunitatilor M.A.I, parchetelor si instantelor judecatoresti din Romania.     

Sarcinile Serviciului Criminalistic, sunt realizate pe domenii speciale de activitate, prin intermediul unui birou si a compartimentelor din structura organizatorica.

 

1.Biroul de investigare tehnico-stiintifica a locului faptei, desfasoara urmatoarele activitati:

- efectueaza investigarea tehnico-stiintifica a locului faptei in cazul evenimentelor sesizate pe raza de competenta, la solicitarea organului de politie judiciara/urmarire penala.

- efectueaza examinari de laborator asupra obiectelor puse la dispozitie de catre organul de politie judiciara/urmarire penala.

- participa cu tehnica din dotare la activitatile de prevenire si combatere a fenomenului infractional.

Activitatea tehnico-stiintifica, se desfasoara conform legislatiei in vigoare, a ordinelor M.A.I, dispozitiilor I.G.P.R-I.P.J Dambovita si in spiritual Sistemului de Management al Calitatii, implementat de catre Institutul National de Criminalistica din cadrul I.G.P.R, conform standardelor de calitate si normelor internationale in vigoare.

 

2.Compartimentul expertize si constatari criminalistice.

- efectueaza expertize si constatari criminalistice, clasice, in laboratoarele proprii acreditate, in scopul obtinerii probatoriului stiintific, conform legii.

 

3.Compartimentul Identificari Judiciare.

- desfasoara activitati de implementare, verificare si examinare a datelor biometrice prelevate de la persoane, puse la dispozitie de catre organul judiciar, conform normelor legale si a procedurilor specifice de lucru.

- efectueaza identificari criminalistice ale persoanelor care au creat urme papilare, ridicate din locurile in care au fost comise fapte de natura penala.

- efectueaza identificari criminalistice pe baza datelor biometrice implementate si stocate in bazele de date criminalistice, ale persoanelor disparute, persoanelor cu identitate necunoscuta si cadavrelor cu identitate necunoscuta.

 

4.Compartimentul Poligraf.

- desfasoara testari ale persoanelor, pentru detectia comportamentului simulat, la solicitarea organului judiciar.

 

Expertii, specialistii si tehnicienii criminalisti ai serviciului, participa la intruniri stiintifice, simpozioane, conferinte, cursuri, workshopuri, pe plan national si international, in scopul cunoasterii, dezvoltarii si asimilarii metodelor moderne din domeniile de activitate.

Formuleaza propuneri pentru completarea, modificarea legislatiei, a ordinelor, instructiunilor si procedurilor  care privesc activitatea tehnico-stiintifica.

Realizeaza studii si experimente pentru imbunatatirea metodelor tehnico-stiintifice de cercetare/examinare.

Publica articole si referate de specialitate, in reviste sau la intrunirile stiintifice.