Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice incriminează:
DetaliiNu.
Date despre documentele de stare civilă se pot obține de la Direcția pentru Evidenta Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date și serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor.
DetaliiSe depune personal cererea-tip, cu datele complete de stare civilă şi motivată, la orice subunitate de poliție în care există ghișeu de cazier judiciar. Cererea trebuie să fie însoțită de actul de identitate.
DetaliiCererea pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar se depune la orice subunitate de poliție în care există ghișeu de cazier judiciar.
DetaliiSunați la numărul de urgență 112 sau anunțați cea mai apropiată unitate de poliție! Încercați să rețineți cât mai multe detalii despre copilul/persoana în cauză pentru a le comunica polițiștilor.
DetaliiSunați la numărul de urgență 112 sau anunțați cea mai apropiată unitate de poliție! Încercați să rețineți cât mai multe detalii despre persoana în cauză pentru a le comunica polițiștilor.
DetaliiPentru unitățile din țară, inclusiv Poliția Capitalei
https://www.politiaromana.ro/ro/politia-romana/unitati-teritoriale
Pentru unitățile din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române
https://www.politiaromana.ro/ro/politia-romana/unitati-centrale
DetaliiVă puteți înscrie la concursurile de admitere la școlile de agenți de politie „Vasile Lascăr" Câmpina și ,,Septimiu-Mureșan” Cluj-Napoca sau la Academia de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza” București.
DetaliiPuteți trimite dovada plății amenzii pe adresa de e-mail a unității teritoriale din care face parte polițistul care a aplicat sancțiunea.
DetaliiNe puteți urmări pe rețelele de socializare
Facebook: https://www.facebook.com/www.politiaromana.ro/
Instagram: https://www.instagram.com/politiaromana.ro/
Youtube: Politia Romana https://www.youtube.com/politiaromanaofficial
Twitter: https://twitter.com/_politiaromana_
DetaliiInspectoratul General al Poliției Române
https://www.politiaromana.ro/ro/contact
Inspectoratele de poliție județene și Poliția Capitalei
https://www.politiaromana.ro/ro/politia-romana/unitati-teritoriale
DetaliiPrin petiție se înțelege cererea, reclamația, sesizarea sau propunerea formulată în scris ori prin poștă electronică, pe care un cetățean sau o organizație legal constituită o poate adresa autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, serviciilor publice descentralizate ale ministerelor și ale celorlalte organe centrale, companiilor și societăților naționale, societăților comerciale de interes jutețean sau local, precum și regiilor autonome, denumite în continuare autorități și instituții publice.
DetaliiDacă sunteţi victima unei infracţiuni, daca aţi asistat sau aveţi cunoştinţă despre săvârşirea unei fapte antisociale adresaţi-vă de îndată celei mai apropiate unităţi de poliţie. Întotdeauna cineva este pregătit să se ocupe de dumneavoastră. Timpul şi informaţiile utile ne sunt cel mai bun sprijin în lupta contra infracţionalităţii.
DetaliiPolițistul căruia te adresezi are obligația de a te încunoștința cu privire la drepturile tale conform Legii 211/2004:
DetaliiÎn cazul în care observați un animal care se află într-o situație de pericol sesizați Poliția sunând la numărul de urgență 112, atunci când situația este urgentă, impunând intervenția imediată a Poliției.
DetaliiPotrivit obligațiilor conducătorilor auto în caz de accident prevăzute în Codul Rutier, în cazul în care ați fost implicat într-un accident cu un animal sălbatic trebuie să opriți, să aprindeți luminile de avarie și să asigurați locul accidentului după care, sunați la numărul de urgență 112 și raportați producerea evenimentului rutier având obligația să vă prezentați, la unitatea de poliție de pe raza căreia s-a produs accidentul în cel mult 24 ore, pentru întocmirea documentelor de constatare (conform art. 79 și art. 180 din Codul Rutier).
DetaliiVă informăm că intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților constituie infracțiune și se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
DetaliiEste obligatorie sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparținând rasei comune, metișii acestora, excepție făcând exemplarele cu regim special prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanței de urgență. Nerespectarea dispozițiilor legale în această privință este sancționată cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei.
DetaliiConform art. 13 din OUG nr. 55/2002, republicată privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi ,,Introducerea în țară sau comercializarea câinilor din rasele prevăzute la art. 1 lit. a) constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.”, cu precizarea că, potrivit art. 1 lit. a) sunt considerați câini periculoși ,,câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor”.
DetaliiPersoanele, victime ale violenței domestice, care au calitatea de membru de familie, conform prevederilor art. 5 din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice.
DetaliiOrdinul de protecţie provizoriu se poate emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.
DetaliiPrin ordinul de protecție provizoriu se dispun, pentru 5 zile (120 de ore), una ori mai multe măsuri de protecţie, apte să contribuie la diminuarea riscului iminent constatat, dintre următoarele obligaţii sau interdicţii:
DetaliiPersoana care găsește o armă militară, o armă letală, o armă neletală ori muniții sau care ia la cunoștință despre existența unei arme militare, a unei arme letale, a unei arme neletale ori a munițiilor deținute ilegal, pierdute sau abandonate este obligată să anunțe de îndată cel mai apropiat organ de poliție.
DetaliiDeținătorii armelor letale sau neletale sunt obligați să anunțe de îndată, dar nu mai târziu de 24 de ore, cel mai apropiat organ de poliție despre dispariția, pierderea sau furtul acestor arme.
DetaliiFurtul permiselor de armă se declară, în termen de 48 de ore de la constatare, la organul de poliție în a cărui rază de competență teritorială a fost constatat, iar pierderea, distrugerea sau deteriorarea se declară la organul de poliție care le-a eliberat.
DetaliiIstoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice aplicate titularului permisului de conducere eliberat de autoritățile competente din România se comunică, la cererea acestuia, pentru perioada solicitată, de către poliția rutieră pe raza căreia titularul permisului de conducere își are domiciliul sau reședința, potrivit evidenței din aplicația informatică, în termen de l5 zile de la data înregistrării cererii.
DetaliiPunctele de penalizare se anulează la împlinirea termenului de 6 luni de la data constatării contravenției.
În situația in care a fost depusă plângere împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției prin care au fost aplicate oricare dintre punctele de penalizare care conduc la realizarea cumulului de 15 puncte, curgerea termenului de anulare se suspendă de drept pentru toate punctele de penalizare care îl alcătuiesc, de la data înregistrării acestei plângeri la instanța de judecată până la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care instanța a respins plângerea contravențională sau a admis-o în parte, menținând sancțiunea contravențională complementară aplicată.
DetaliiDovada înregistrării plângerii contravenționale se depune sau se transmite prin orice mijloace de comunicare la distanță ce asigură transmiterea textului și confirmarea primirii acestuia de către contravenient sau de către reprezentantul convențional al acestuia, la unitatea de poliție din care face parte agentul constatator, care efectuează mențiunile corespunzătoare în evidențe. Permisul de conducere reținut se restituie personal titularului sau reprezentantului convențional al acestuia. În situația transmiterii dovezii înregistrării plângerii contravenționale prin mijloace de comunicare la distantă, la cererea scrisă a titularului sau a reprezentantului convențional al acestuia, unitatea de poliție din care face parte agentul constatator poate restitui permisul de conducere reținut la adresa de corespondență indicată în cuprinsul cererii.
DetaliiPredarea permisului de conducere de către contravenient se face personal, prin reprezentant legal sau prin servicii de curierat, cu aviz de primire, în termen de 30 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care instanța a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției, la un serviciu/birou poliției rutiere, care îl va înainta unității de poliție care îl are în evidență.
DetaliiVerificarea cunoașterii regulilor de circulație se susține la orice serviciu al poliției rutiere.
DetaliiDa. Dovada înlocuitoare a permisului de conducere se poate depune, de către conducătorul auto, la orice unitate de poliție rutieră, în una din zilele din intervalul perioadei de valabilitate a acesteia.
Detalii