Prevenirea traficului de persoane

 

TRAFICUL DE PERSOANE este un fenomen infracțional transnațional, care constă în vânzarea și exploatarea ființelor umane ca simple obiecte.

 

TRAFICANȚII

- De obicei sunt bărbați, dar și femei, cu vârste cuprinse între 20 si 40 de ani.

- Pot avea ca ocupație – barmani, chelneri, taximetriști etc. (munci care nu necesită o calificare deosebită, dar care dau posibilitatea unui contact direct cu potențialele victime).

- Aspect fizic plăcut, îngrijit.

- Au aerul unor persoane de încredere, cu o situație materială confortabilă.

- Sunt foarte convingători, au mereu la îndemână  o „poveste de succes” a unei persoane care a „reușit” în străinătate.

- Uneori sunt rude sau cunoștințe ale potențialelor victime.

 

  METODE DE RECRUTARE

- promisiunea falsă a unui loc de muncă, în afara țării, (ca baby – sitter, menajeră, ospătăriță);

- anunțurile în presă privind ofertele de muncă în străinătate;

- răpirile, mai rare decât falsele promisiuni, însă mult mai violente și mai traumatizante pentru copii și tinerele fete;

- migrația întregii familii în altă țară, iar în unele cazuri părinții îşi dau acordul în scris ca minorii să părăsească țara pentru a munci în străinatate, fiind însoțiti de rude sau cunostințe care deja activează ca transportatori.

 

  ETAPELE TRAFICULUI

- RECRUTAREA este momentul în care recrutorul („prima veriga a traficului”), intră în contact cu viitoarea victimă, făcându-i promisiuni mincinoase de angajare în străinătate. Victima iși dă acordul să urmeze planul recrutorului de a părasi țara.

- TRANSPORTUL este organizat de recrutor și se face pe trasee stabilite anterior.

- TRECEREA FRONTIEREI - victima trece granița însoțită de recrutor și de o „calauză”, fiind preluată de primul cumpărător care, drept garanție, îi oprește pașaportul.

- VÂNZAREA este esența traficului de ființe umane, victimele fiind transformate în marfă și sortate ca atare de traficanții - cumpărători. Abia acum victima conştientizează pericolul. Seria vânzărilor nu se oprește aici, intervenind de cele mai multe ori REVÂNZAREA.

- EXPLOATAREA: victimele sunt amenințate și abuzate, supuse unor tratamente inumane și exploatate sexual în regim de sclavie.

 

RECOMANDĂRI:

- Când primiți o ofertă de lucru în străinătate aflați cât mai multe detalii despre aceasta.

- Nu dați curs anunțurilor din ziare, internet, sau alte forme de publicitate până nu verificați firma.

- Consultați-vă cu părinții, prietenii sau alte persoane de încredere înainte de a lua decizia de a pleca la muncă în străinatate.

- Nu dați nimănui paşaportul, sub nici un motiv, cu exceptia instituțiilor statului (român sau străin) abilitate să verifice actele de identitate.

- Nu ezitați sa vă adresați ambasadelor României sau organizaţiilor neguvernamentale atunci când vă aflați într-o situaţie critică în străinătate.

- Când plecați la muncă în străinătate, lăsați-vă acasă copii de pe documentele de identitate și de călătorie, precum și de pe orice alte acte referitoare la viitorul loc de muncă .

- Nu uitați! Nimeni nu are dreptul sa vă forțeze să munciți pe gratis!